Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη Καθαρισμού - Ορισμοί Καθαριότητας

Η ενότητα αυτή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον καθαρισμό και την απολύμανση, από απλούς ορισμούς, έως τεχνικές και μεθόδους καθαρισμού. Επίσης μπορεί να βοηθήσει όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στο Τέστ Γνώσεων που έχουμε σχεδιάσει.

Καθαρισμός

Με τον όρο καθαρισμό, εννοούμε την απομάκρυνση ορατών υπολειμμάτων τροφίμων, ρύπων, ξένων ουσιών ή υλικών, σκόνης, ρύπανσης κ.λπ. από επιφάνειες, εξοπλισμό, σκεύη, εξαρτήματα, αντικείμενα ...

Ο καθαρισμός, προηγείται πάντοτε της απολύμανσηςη. Εάν μια επιφάνεια έρχεται σε άμεση επαφή με τρόφιμα και χέρια, μετά τον καθαρισμό της ακολουθεί ξέπλυμα με καθαρό νερό, απολύμανση και πάλι ξέπλυμα, για την αποφυγή παραμονής χημικών στην επιφάνεια.


Απολύμανση

Με τον όρο απολύμανση, εννοούμε την μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών, σε ένα αποδεκτό επίπεδο για την ασφάλεια του ανθρώπου, με την χρήση φυσικών μεθόδων και χημικών ουσιών.

Η απολύμανση ακολουθεί τον καθαρισμό γιατί η ύπαρξη ρύπων, επιδρά στην δραστικότητα των απολυμαντικών. Εάν μια επιφάνεια έρχεται σε άμεση επαφή με τρόφιμα και χέρια, μετά την απολύμανση η επιφάνεια ξεπλένεται με καθαρό νερό για την αποφυγή παραμονής υπολειμμάτων απολυμαντικού στην επιφάνεια.

Μια από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά είναι οι Ενώσεις Τεταρτοταγούς Άλατος Αμμωνίου, γνωστό και ως Quat.

Κύρια πλεονεκτήματα των απολυμαντικών με Quat, είναι ότι αυτό:

 1. Παραμένει  σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες νερού.
 2. Έχει μεγάλο φάσμα δράσης κατά των μικροοργανισμών.
 3. Είναι μη διαβρωτικό και μη ερεθιστικό, στην συνήθη αραίωση.
 4. Συνήθως είναι άοσμο και άχρωμο.

Μια δεύτερη επιλογή για την παρασκευή απολυμαντικών είναι οι Ενώσεις Χλωρίου, τα οποία είναι ισχυρά αλκαλικά διαλύματα στα οποία το pH πλησιάζει στο 14.

Κύρια πλεονεκτήματα των απολυμαντικών με Χλώριο είναι:

 1. Έχουν ευρύ φάσμα δράσης κατά των μικροοργανισμών
 2. Καθαρίζουν, λευκαίνουν και ταυτόχρονα απολυμαίνουν.
 3. Επηρεάζουν τις μεταλλικές επιφάνειες.
 4. Έιναι ενώσεις ερεθιστικές, με κίνδυνο σχηματισμό τοξικού αερίου όταν ενωθούν με άλλα καθαριστικά.

Όξινα Καθαριστικά, Ουδέτερα Καθαριστικά και Αλκαλικά Καθαριστικά

Όξινα καθαριστικά είναι διαλύματα στα οποία το pH τους είναι κάτω από 7 έως το 0. Όσο το pH πλησιάζει στο 0, τόσο το καθαριστικό είναι πιο ισχυρά όξινο.

Πλεονεκτήματα των όξινων καθαριστικών:

 1. Έχουν ισχυρή αφαλατική ικανότητα, όταν το pH τους είναι χαμηλό.
 2. Διασπούν και αφαιρούν, άλατα νερού και σαπουνιού, σκουριές και ορυκτά πετρώματα.
 3. Συμβάλλουν στην απολύμανση της επιφάνειας καθαρισμού όταν το pH τους είναι χαμηλό.
 4. Είναι κατάλληλα για δύσκολους ανόργανους ρύπους, με κύρια εφαρμογή στους χώρους του WC αλλά και σε επιχειρήσεις που το νερό χρησιμοποιείται συχνά για τον καθαρισμό και συγκεντρώνει άλατα.

Ουδέτερα Καθαριστικά είναι διαλύματα στα οποία το pH τους κυμαίνεται γύρο στο 7.

Χαρακτηριστικά των ουδέτερων καθαριστικών:

 1. Έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογής και χαρακτηρίζονται ως γενικής χρήσης
 2. Εφαρμόζονται σε χώρους και επιφάνειες με λίγους ρύπους.
 3. Δεν επηρεάζουν και διαβρώνουν τις περισσότερες ευαίσθητες επιφάνειες.
 4. Περιέχουν βιοδασπώμενες πρώτες ύλες που σέβονται το περιβάλλον.

Αλκαλικά Καθαριστικά είναι διαλύματα στα οποία το pH τους είναι πάνω από 7 έως 14. Όσο το pH πλησιάζει στο 14 τόσο το καθαριστικό είναι πιο ισχυρά αλκαλικό.

Πλεονεκτήματα των αλκαλικών καθαριστικών:

 1. Έχουν ισχυρή καθαριστική ικανότητα.
 2. Διασπούν πρωτεϊνες και λοιπούς οργανικούς ρύπους.
 3. Συμβάλλουν στην απολύμανση της επιφάνειας όταν το pH τους είναι υψηλό.
 4. Βρίσκουν εφαρμογή σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων και κουζίνες.

Αφρογόνα Καθαριστικά

Τα Αφρογόνα Καθαριστικά αποτελούν μια γενιά ισχυρών προϊόντων βαθέως καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένα για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, λόγω των υψηλών προτύπων υγιεινής που ακολουθούν.

Κύρια πλεονεκτήματα του καθαρισμού με υψηλό αφρισμό:

 1. Πολύ υψηλή πρόσφυση και διείσδυση στους ρύπους, αναπτύσσοντας έντονη χημική δράση.
 2. Κατάλληλα για την απομάκρινση οργανικών ρύπων και πρωτεϊνών από κάθετες επιφάνειες, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα αφρού, και αναπτύσσοντας μηχανική δράση κατά το ξέπλυμα.
 3. Εξαιρετική μικροβιολογική δράση όταν στην σύνθεση του περιέχει ενεργό χλώριο.
 4. Χαμηλό κόστος καθαρισμού και ευκολία χρήσης, εξοικονόμηση χρόνου, λιγότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Συμβουλές Υγιεινής ΕΦΕΤ

Κύρια άρθρα:

 1. Συμβουλές Ατομικής Υγιεινής ΕΦΕΤ για το βακτήριο E. Coli.

Μειώστε το Κόστος της Καθαριότητας (10 απλοί τρόποι)

Με την παρούσα ενοτητα, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, ορισμένους βασικούς και εύκολους  τρόπους για να μειώσετε από την μια το κόστος καθαρισμού και από την άλλη να αυξήσετε τα επίπεδα υγιεινής, στην επιχείρησή σας.

Συγκεκριμένα σας προτείνουμε:

 1. Έχετε το προσωπικό της καθαριότητας καλά εκπαιδευμένο, ώστε να γνωρίζει και να εφαρμόζει τους «4 βασικούς κανόνες» καθαρισμού, στην πράξη. Πχ. λανθασμένος είναι ο καθαρισμός των σκευών με κρύο  αντί με ζεστό νερό, και  το γρήγορο ξέπλυμα τους χωρίς να περιμένετε πρώτα να δράσει το καθαριστικό ή το απολυμαντικό.
 2. Ακολουθείστε ένα γραπτό «πρόγραμμα καθαρισμού», στο οποίο αναφέρεται:
         α.    το αντικείμενο καθαρισμού (τι θα καθαρισθεί),
           β.    την συχνότητα (κάθε πότε θα καθαρισθεί),
           γ.    τις διαδικασίες (πως θα καθαρισθεί)
           δ.    τα είδη καθαρισμού (τι  θα χρησιμοποιηθεί)
 3. Εγκαταστήστε Δοσομετρικά συστήματα και αντλίες, δηλαδή μίκτες και αντλίες αυτόματης και ακριβής αραίωσης απορρυπαντικών, αντί να αραιώνετε τα απορρυπαντικά με το «μάτι», με μεγάλη πιθανότητα άλλοτε να βάζετε  περισσότερη ποσότητα και άλλοτε λιγότερη. Σε αποκλειστικές συνεργασίες ένας έμπειρος προμηθευτής παρέχει δοσομετρικά συστήματα «με χρησιδάνειο» ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την ορθή λειτουργία τους, χωρίς καμία δική σας οικονομική επιβάρυνση.
 4. Φροντίστε για την «ορθή επιλογή των ειδών καθαρισμού», με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης σας. Πχ. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος σακούλας απορριμμάτων, η οποία να ταιριάζει ακριβώς στα χαρτοδοχεία σας. Χρησιμοποιείστε για οργανικούς και λιπαρούς ρύπους ισχυρά αλκαλικά καθαριστικά, αντί για ουδέτερα.
 5. Προμηθευτείτε  προϊόντα  «επαγγελματικών προδιαγραφών», πχ. υπερσυμπυκνωμένα και ειδικά καθαριστικά που συνδυάζονται άριστα με αντίστοιχα απολυμαντικά, ώστε να έχετε  – όπου είναι εφικτό – καθαρισμό και απολύμανση σε μία φάση ή χαρτί υγείας επαγγελματικό 800 γρ. για τουαλέτες με μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
 6. Ζητήστε και μελετήστε σχολαστικά τα «Τεχνικά Φυλλάδια» των προϊόντων που προμηθεύεστε, ώστε:
          α.    Να γνωρίζετε τον τρόπο χρήσης τους που συνιστά ο κατασκευαστής τους
          β.    Να έχετε ένα κοινό μέτρο σύγκρισης διαφορετικών προϊόντων
          γ.    Να ελέγχετε σωστά τα παραλαμβανόμενα προϊόντα
 7. «Ελέγχετε τακτικά» και σχολαστικά τις ποσότητες, τις προδιαγραφές και τις χρεώσεις των ειδών που κάθε φορά σας παραδίδουν. Επίσης παρακολουθείτε τακτικά  τις διάφορες αναλώσεις των ειδών καθαρισμού, πχ ανά κατηγορία υλικού ή ανά τμήμα παραγωγής ή με βάση κάποιο κριτήριο,  πάντα με την βοήθεια της στατιστικής.
 8. Σε μεσαίους και μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, προτιμήστε τη χρήση «μηχανών καθαρισμού» όπως είναι οι αφροποιητές, οι μηχανές πλύσης και στέγνωσης δαπέδου, οι ηλεκτρικές σκούπες, τα μηχανοκίνητα σάρωθρα κλπ, που σας εξοικονομούν πολλές εργατοώρες προσωπικού.
 9. Φροντίστε για την γρήγορη και άμεση «αναφορά των προβλημάτων» που προκύπτουν κατά τον καθαρισμό ή την απολύμανση, έτσι ώστε η ανταπόκριση να είναι έγκαιρη. Π.χ αδυναμία καθαρισμού συσκευαστικών μηχανών, ψυγείων, ισχυρών και λιπαρών ρύπων κλπ. Έτσι θα γλυτώσετε από την άσκοπη χρήση μην κατάλληλων απορρυπαντικών ή από μια λανθασμένης δοσολόγηση.
 10. Τέλος, επιμεληθείτε από την εφαρμογή των «Κανόνων Ορθής Υγιεινής και Βιομηχανικής Πρακτικής» και εξοικονομήστε χρόνο και χρήμα. Για τον σκοπό αυτό απευθυνθείτε σε εταιρείες που έχουν πιστοποιημένους συμβούλους στο HACCP που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο.

Με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, να είστε σίγουροι ότι τελικά θα καταφέρετε να μειώσετε τα έξοδα καθαρισμού και να βελτιώσετε τα επίπεδα της υγιεινής στην επιχείρησή σας.


 

Περισσότερες πληροφορίες:

Για θέματα που αναπτύσσονται στην Βιβλιοθήκη, επικοινωνήστε με email: internet@glasscleaning.gr ή τηλεφωνήστε στο 23920 91252.